Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 04.10.2011
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Bogdan Marica
Titlul articolului: Ţiganii nu renunţă la numele excentrice: „Dacă vrea să îl cheme Shakespeare de ce să nu aibă voie? Televizor nici nouă nu ne place“
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/craiova/Tiganii-renunta-excentrice-Shakespeare-Televizor_0_566343602.html


Prevederile noului Cod Civil le strică planurile ţiganilor din cartierul Faţa Luncii din Craiova. Conform codului care a intrat în vigoare la 1 octombrie, ofiţerii Stării Civile au voie să respingă prenumele „excentrice“ pe care părinţii vor să le pună copiilor. Astfel, Mercedesa, Tiribombă, Semafor sau Justiţia ar putea deveni de domeniul trecutului.

Vestea nu le-a picat tocmai bine ţiganilor din cartierul Faţa Luncii. Aceştia, deşi recunosc faptul că unele prenume nu le fac cinste, susţin că toţi cetăţeanii ar trebui să aibă libertate în alegerea unui nume pentru copil. Consilierul pe probleme de rromi al Consiliului Judeţean Dolj, Romeo Tiberiade, spune că nu ar trebui să fie respinse numele personajelor pozitive.

„Nu văd nimic rău în faptul că vrei să îţi botezi copilul Shakespeare. A fost un celebru sciitor. Pe mine mă cheamă Romeo, la fel ca personajul din cartea sa. Nu cred că poate fi considerat excentric“, susţine Romeo Tiberiade. Acesta nu este de acord cu alte prenume care reprezintă infractori. „Mai nou, am auzit că se pun numele teroriştilor, ca Sadam sau Bin Ladem. Ăştia nu ne fac cinste. De ce să le spunem copiilor aşa?“, mai spune consilierul pe probleme de romi.

Nume împrumutate din filme

Romeo Tiberiade spune că ţiganii au tendinţa să dea nume ciudate copiilor în funcţie de momentele prin care trec în viaţă. „Unii dacă văd un film care le place tind să îşi boteze copiii cu numele unui personaj de acolo. Eu am un băiat Ahmed pentru că am un cunoscut un om foarte inteligent cu numele acesta şi am decis să îl cheme la fel şi pe băiatul meu“, explică acesta. Un alt ţigan care nu este de acord cu noul Cod Civil este Ion Bâlteanu, preşedintele Asociaţiei Romilor Cărămizari Craiova. „Sunt ţigani care, de exemplu, trec printr-un necaz într-un oraş precum Paris şi după vor să pună numele unui copil Paris. Aşa gândesc ei. Eu le-am dat nume obişnuite copiilor mei, dar toţi au câte o poreclă. Unul e Fabrizio, altul e Giuliano. Lui Nicolae i-am spus Fabrizio după numele naşului din Italia“, mărturiseşte acesta.

 

Potrivit acestuia, majoritatea numelor excentrice din cartier sunt de fapt porecle. „Cam toţi au nume normale în buletine, dar au câte o poreclă. Mai avem şi nume ca Elveţia, Viena, Justiţia sau Constituţia, dar sunt cazuri rare“, conchide Ion Bâlteanu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.